Iitun kesäpitsit ohje

Kuumeesta ja järkyttävästä yskästä huolimatta, sain kun sainkin vähän kerrallaan neulottua ensimmäiset pitsisukat omalla mallilla. Malli syntyi ihan yhtäkkiä yksi aamu, kun soittelin lääkäriin (piti jonottaa). Kirjoittelin paperilapulle siinä samalla pienet muistiinpanot.

Lähdin sit mielenkiinnolla testaamaan jämälangoista tätä päähänpistoa, toimisiko koko malli edes. Ainoat pitsisukat ennen näitä, tein neulomalla perus nilkkasukan, johon virkkasin varren. Et nää nyt sit taitaa olla miun ekat kokonaan neulomalla tehdyt pitsisukat. :-)Pitsiosuus on hyvin simppeli ja varren pituus säädeltävissä oman mieltymyksen mukaan. Eiköhän kuvio toimi myös eri lankavahvuuksillakin ja muutenkin soveltamalla, esim. neulomalla ensin resorin taikka tekemällä pitsiosuuden vain päällisosaan tai vaikkapa ohuena kummankin sukan sivuille tms.

Mallikerta:

1. Kerros: 1n, langankierto, 3o yht (=nosta 1o neulomatta, neulo 2o yht, vedä nostettu silmukka yhteen neulotun silmukan yli), langankierto. Toista kerroksen loppuun asti.

2. ja 3. Kerros: 1n, 3o. Toista kerrosten loppuun asti.

Huom! Muista neuloa langankierrot niin, että jää reikä.Näin tein kuvassa olevat sukat:

Lanka 7 veljestä, puikot 4mm.


Luo 48 silmukkaa eli 12s/puikko.
Neulo 1n, 3o koko kerroksen ajan, aloita sitten neulomaan mallikerran mukaisesti (mallikerta x6=varren pituus).

Kun olet neulonut varressa viimeisen mallikerran loppuun ennen kantapäätä, tee yhden silmukan lisäys. Eli silmukka poimitaan työn viimeisen ja ensimmäisen silmukan välistä ja neulotaan kiertäen oikein (ei jää reikää). Siirrä 4.puikon ensimmäinen silmukka 3.puikolle. Kaikilla muilla puikoilla on siis 12s paitsi 3.puikolla 13s (kuvio säilyy näin). Neulo 1.puikon silmukat oikein 4.puikolle.

Käännä työ ja aloita vahvistettu kantapää. (Täällä hyvät perusohjeet, vaikka itse teen vähän erilailla)
Kiilakavennukset tein joka toisella kerroksella. Mallikerta jatkuu 2. ja 3. puikoilla normaalisti. Jatka neulomista kunnes pikkuvarvas peittyy ja mallikerta neulottu loppuun.

Kärkikavennukset:

1.puikko: 9o, 2o yht, 1o.
2.puikko: 1o, ylivetokavennus, langankierto, 1o, langankierto, *1n, langankierto, 3o yht, langankierto* toista *-* kerran.
3.puikko: *1n, langankierto, 3o yht, langankierto* toista *-* kerran, 1n, langankierto, 1o, langankierto, 2o yht, 1o.
4.puikko: 1o, ylivetokavennus, 9o.

->

1.puikko: 8o, 2o yht, 1o
2.puikko: 1o, ylivetokavennus, 2o, 1n, 3o, 1n, 3o.
3.puikko: 1n, 3o, 1n, 3o, 1n, 2o, 2o yht,1o.
4.puikko: 1o, ylivetokavennus, 8o.

->

1.puikko: 7o, 2o yht, 1o.
2.puikko: 1o, ylivetokavennus, 1o, 1n, ylivetokavennus, 1o, 1n, ylivetokavennus, 1o.
3.puikko: 1n, 2o yht, 1o, 1n, 2o yht, 1o, 1n, 1o, 2o yht, 1o.
4.puikko: 1o, ylivetokavennus, 7o.

->

1.puikko: 6o, 2o yht, 1o.
2.puikko: 1o, ylivetokavennus, 6o.
3.puikko: 1o, 2o yht, 4o, 2o yht, 1o.
4.puikko: 1o, yli vetokavennus, 6o.

Joka puikolla on nyt 8s.

Jatka kaventamista normaalisti ja neuloen silmukat oikein, ei siis mallikertaa. (elikkäs kavennukset: 1. ja 3. puikon lopussa toiseksi ja kolmanneksi viimeiset silmukat yhteen + 1o. Ja 2. ja 4. puikon alussa 1o + ylivetokavennus). Kun joka puikolla on jäljellä enää 2 silmukkaa, katkaise lanka ja vie silmukoiden läpi.
Päättele langanpätkät.
Ohjetta saa käyttää vapaasti, mutta toivoisin silti, että mainitsette ohjeen alkuperän, jos käytätte tätä mallia. Mukavia neulontahetkiä! :-) 

Olisi myös oikein mukavaa nähdä millaisia sukkia teette tän ohjeen pohjalta, kuvia niistä voisitte laittaa kommenttina tähän alle. :-) kiitos. <3
-Iitu

Kommentit

 1. Kiitos ohjeesta! Sukat ovat kyllä oikein kauniit, eli tämä menee tekolistalle, kunhan saan nykyiset sukat väkerrettyä valmiiksi. Mukavia neulontahetkiä sullekin!

  VastaaPoista
 2. Kauniit sukkaset! Viimeinkin keksin, mitä teen lankalaatikossa pitkään pyörineestä turkoosinsinisestä puuvillalangasta :)

  VastaaPoista
 3. Ompa sievät sukkaset! Pääsivät to do -listalle, kiitos ohjeesta :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos mukavista kommenteista! :-) Ja kiva kuulla, että tästä ohjeesta on iloa. :-)

  VastaaPoista
 5. Kiitos ihanasta ohjeesta! Toteutin mökillä näistä oman version

  VastaaPoista
 6. Osaatko sanoa mikä olisi hyvä silmukkamäärä alkuun, jos tekee Nalle-langasta? Entä kuinka paksut puikot?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm. Harvemmin oon neulonut ohkaisesta langasta, mut itselle riittänyt 3mm puikoilla 14s/puikko. Kokeilemalla varmasti selviää mikä on itselle juuri se sopiva silmukkamäärä, jokaisella kun on erilainen käsiala niin se vaikuttaa paljonkin (tietty jalan koko myös). :-)

   Poista

Lähetä kommentti